Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z masą krówkową i gruszkami

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 240 g
masło 165 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
woda zimna 8-9 łyżek

Składniki na nadzienie

masa krówkowa 1 puszka
orzechy włoskie 60 g
gruszki 1-2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Składniki na bezę

białko 3 szt
cukier 175 g
biały ocet winny 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
płatki migdałowe 1 łyżka

Dodatkowo

tłuszcz do formy
mąka tortowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z masą krówkową i gruszkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem, kakao i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 1 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Masę krówkową przekładamy do rondelka i dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie ciepła, należy uważać żeby masy nie zagotować. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Krok 2 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
3
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 3 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
4
Ciepłą masę krówkową przekładamy na ciasto – masa musi być ciepła, wtedy beza będzie idealna! Na masę układamy plasterki gruszki, które posypujemy gałką muszkatołową. Na gruszki wykładamy pianę z białek i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tarte z masą krówkową i gruszkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie
Krok 4 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 18.06.2015 18:12
boskie takie jak chmurka
Mniam 17.05.2015 15:02
Fantastyczna słodycz :)
Mancia w kuchni 06.05.2015 12:45
cudowna tarta... wygląda niezwykle apetycznie
VioletoweKucharzenie 05.05.2015 09:16
Marta ale kusisz:-)
Kolorowa 04.05.2015 22:20
Niezwykle wygląda i pewnie smakuje !
misia53 04.05.2015 20:53
pysznie wyglćąda
marzut 04.05.2015 16:33
super przepis
Renata9 04.05.2015 14:50
Rewelacyjna ta Twoja tarta :-)
inka2012 04.05.2015 14:45
Pychota !!:)
MałaMi89 04.05.2015 13:00
Wygląda mega pychotnie!! :D
Futka 04.05.2015 12:44
Cudowna, finezyjna i bajecznie smaczna tarta :)
Kasnaj 04.05.2015 12:39
wygląda fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak