Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowe ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 115 g
migdały 25 g
masło 115 g
jaja 2 szt
ekstrat migdałowy 1/2 łyżeczki
mleko 2 łyżki

Nadzienie

dżem morelowy 2 łyżki
marcepan 180 g

Wierzch

cukier puder 400 g
woda 4 łyżki
zielony barwnik do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe ciasteczka

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajka, dodajemy masło o temperaturze pokojowej pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy, mleko oraz zmielone bardzo drobno migdały. Całość wyrabiamy mikserem aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Marcepanowe ciasteczka foto
2
Blaszkę o małych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Do formy wlewamy ciasto i równamy jego powierzchnię a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż ciasto zacznie brązowieć. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na pięć minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i układamy na kratce aby ciasto wystygło
Krok 2 - Marcepanowe ciasteczka foto
3
Dżem morelowy przekładamy do miseczki a następnie lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Ciepły dżem rozprowadzamy pędzelkiem na powierzchni okrojonego z brzegów ciasta
Krok 3 - Marcepanowe ciasteczka foto
4
Stolnicę oraz wałek posypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy cienko marcepan na placek o wielkości upieczonego wcześniej ciasta.
Krok 4 - Marcepanowe ciasteczka foto
5
Do miseczki lub szerokiego kubka wsypujemy cukier puder, a następnie dolewamy po trochu wody i mieszamy. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję dodajemy zielony barwnik według własnego uznania
Krok 5 - Marcepanowe ciasteczka foto
6
Na biszkopcie posmarowanym dżemem morelowym układamy rozwałkowany marcepan. Takie ciasto możemy wstawić do zamrażalnika na 20 minut aby łatwiej na się kroiło. Ciasto kroimy na równe kwadraty.
Krok 6 - Marcepanowe ciasteczka foto
7
Każde ciasteczko nakłuwamy na widelczyk i zanurzamy w kolorowym lukrze, a następnie układamy na kratce aby ociekły z nadmiaru lukru. Dekorujemy cukrowymi perełkami lub innymi ozdobami. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Umieszczamy w papilotkach.
Krok 7 - Marcepanowe ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.05.2015 09:16
małe co nieco:-)
Grazyna0211 04.05.2015 17:00
pyszne słodkości
Łukasz15 04.05.2015 13:51
Dla mnie super
Stenka 04.05.2015 13:32
ciekawy przepis
Ola1young 04.05.2015 13:30
apetyczne ciasteczka :)
aginaa 04.05.2015 13:23
fajnie wygladaja
odjechana 04.05.2015 13:13
Wyglądają uroczo :) Muszą być przepyszne :)
Futka 04.05.2015 12:45
Wspaniałe, smaczne i urocze ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak