Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka błyskawiczna na rosole

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rosół drobiowy z włoszczyzną 2 litry
botwinka 2-3 młode pęczki
jajka ugotowane na twardo
śmietana 12%
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
cukier do smaku
buraczki konserwowe tarte do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
koperek
lubczyk świeży młode listki

Porada

Zamiast buraczków marynowanych można dodać startego buraczka ugotowanego wcześniej w łupinie, a całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka błyskawiczna na rosole

Rosół odcedzić pozostawiając marchewkę, pietruszkę i seler - włoszczyznę dowolnie rozdrobnić i ponownie połączyć z rosołem.
Botwinkę bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i pokroić w paseczki razem z łodyżkami - dodać do zagotowanego rosołu i ogrzewać na średnim płomieniu, aż liście zmiękną.
Zupę połączyć z drobno utartymi marynowanymi buraczkami oraz doprawić cukrem, czosnkiem, pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Na końcu dodać drobniutko posiekany koperek i młody lubczyk.
Na talerzu zupę przybrać kleksem kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekanym jajkiem na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.05.2015 10:05
Pierwsza w tym sezonie zniknęła z garnka błyskawicznie ;)
olkaaa 04.05.2015 15:43
bardzo fajna
mysza75 04.05.2015 13:32
fajna zupka bardzo taką lubię
w mojej kuchni 04.05.2015 11:14
pyszne pyszności..
Konczi 04.05.2015 11:04
uwielbiam botwinkę :) pyszna ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak