Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 1/2 kg
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
margaryna 1 kostka
smalec 1 szkl
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
mleko 4 łyżki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 szt
kardamon 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki

ąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku.
Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon,
na końcu dodać roztrzepane jajka.
Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto.
Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką.
Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min.
Dekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 04.12.2015 15:39
ładnie udekorowane
Pietruszka 03.05.2015 14:11
fajne ciasteczka
Aannkaa82 03.05.2015 13:45
Zapachniało świetami bo jakos tak sie kojarzą :) choc ja robie je nie tylko na świeta :)
Franciszek 03.05.2015 13:08
Piękne ciastka
inka2012 03.05.2015 12:19
uwielbiam własnoręcznie robione pierniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak