Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główne

filet z dorsza 500 gram
ziemniaki 700 gram
brokuł 1 sztuka
ser żółty 100 gram
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
oliwa do smażenia
mąka do panierowania

sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2,5 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami

sos beszamelowy:
Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zapiekanka:
Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty )
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 03.05.2015 14:10
wygląda ciekawie
ilka01 03.05.2015 11:52
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak