Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

świeżych drożdży 35 g
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 3 szt
cukru pudru 2 łyżki
rozpuszczonego ciepłego masła 60 g
mąki pszennej 500 g

Farsz

maku mielonego 120 g
orzechów laskowych tartych 80 g
platkow migdałowych 3 łyżki
cukru pudru 3 łyżki
cukru waniliowego 2 łyżeczki
mleko 200 ml
masła 2 łyżki

Dodatkowo

jajko
cukier perlisty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym

1.Ciasto drożdżowe:Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
minut.
Mąkę przesiać do miski,wbić jajka,wlać masło.Wlać rozpuszczone
w mleku drożdże,cukier i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Farsz:Mleko,cukier puder,cukier waniliowy,masło,zagotować; wymieszać z
makiem,orzechami,płatkami migdałowymi i krótko gotować do
napęcznienia.
3.Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na stopnicy oprószoną
mąką,podzielić na trójkąty,na każdy nałożyć troszkę farszu i
zwinąć w rogaliki.
4.Układać na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem
perlistym.
Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni, na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak