Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe lody z maszynki
Przygotowanie domowych lodów waniliowych jest banalnie proste. Dużym ułatwieniem będzie oczywiście posiadanie maszynki do lodów, która idealnie zmrozi lody i odciąży nas od systematycznego mieszania masy w trakcie zmrażania. Waniliowe lody z maszynki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale także dodatek do ulubionego ciasta, np. szarlotki na ciepło.
1. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy.
2. Następnie dodajemy zimne mleko.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do mieszanki jajecznej.
4. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy do maszynki do lodów i ucieramy około 45 min.
5. Następnie wkładamy do zamrażarki na minimum 5 godzin.
Smacznego!