Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 8 dag
mąka 80 dag
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
olej 2 łyżki
olej do smażenia 1,5 l
margaryna 1/4 roztopionej
jajko 2 szt
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

W misce rozkruszyć drożdże,wbić jajka, dodać cukier, roztopioną margarynę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Można miskę przykryć ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki z dziurką w środku. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju ( w głębokim garnku) do momentu zrumienienia z obu stron. Po odsączeniu z łuszczu ( gdy wystygną) posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak