Pierogi pieczone z jabłkami

Pierogi pieczone z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    25 g
  • śmietana

    100 g
  • żółtka

    2
  • sól

  • masło

    50 g
  • tłuszcz do formy

    15 g
  • jabłka

    500 g
  • cukier

    90 g
  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnice . Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem 30gram czekać aż wyrośnie .Do mąki dodać żółtka i masło następnie wlać roztwór z drożdży wszystko razem wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie .
farsz:jabłka obrać , zetrzeć na tarce , jabłka wycisnąć ze soku , jabłka wymieszać z resztą cukru . Ciasto wyłożyć na stolnice rozwałkować , wykrawać krążki jak na pierogi na krążki wyłożyć nadzienie i zalepić pierogi . Ułożyć na blacie i posmarować rozmąconym jajkiem i poczekać aż urosną gdy urosną piec w gorącym piekarniku . Gdy się upieką można podawać z konfiturą , jogurtem itp

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

15.09.2013 15:00
smaczne pierożki :)

edi

12.09.2013 10:24
bardzo interesujące;)

rjustysia

06.08.2013 21:26
Świetny pomysł na ciasteczka :)

Bernadeta1

25.04.2013 19:49
ciekawy przepis

eliza135

23.12.2012 21:37
smaczne

Jaheira11

29.09.2011 23:12
takie by się zjadło

iwona332

17.09.2010 22:57
super

Magda60

14.09.2010 22:39
polecam

Grażyna13

14.09.2010 21:53
Ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat