Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwki z kompotu 1 słoik
mąka pszenna 5 szklanek
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
cukier 2 szklanki
jaja 6 sztuk
margaryna 1,5 kostki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy pleśniak

Kroki postępowania

1
Zarabiamy ciasto z mąki pszennej, szklanki cukru, roztopionej margaryny, z żółtek i proszku do pieczenia. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dajemy kakao. Tą część z kakao wkładamy do lodówki.
Krok 1 - Śliwkowy pleśniak foto
2
Jasne ciasto rozprowadzamy na blaszce.
Krok 2 - Śliwkowy pleśniak foto
3
Na ciasto układamy śliwki ze słoika.
Krok 3 - Śliwkowy pleśniak foto
4
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Układamy na śliwki. Kruszymy na wierzch ciasto ciemne.
Krok 4 - Śliwkowy pleśniak foto
5
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st.
Krok 5 - Śliwkowy pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 29.04.2015 20:02
przepyszne ciacho
odjechana 28.04.2015 22:14
Wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak