Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
ziemniaki ugotowane 250 g
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 100 g
grzyby suszone 10 g
śmietana 18 proc
olej rzepakowy
Musztarda sarepska Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
mięso wieprzowe 400 g
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym

Kroki postępowania

1
Kroimy cebulę w drobną kostkę, którą smażymy na oleju rzepakowym dodając odrobinę soli. Następnie dodajemy drobno posiekane grzyby suszone, pieprz czarny i smażymy 3-5 minut.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
2
Do miski wkładamy mielone mięso wieprzowe z łopatki, dodajemy jajo i przyprawę do wieprzowiny. Dodajemy do nich przesmażone grzyby z cebulą i w razie potrzeby dodajemy pieprz.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
3
Ścieramy surowe ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciskamy. Z odsączonej wody zbieramy krochmal. Do surowych ziemniaków dodajemy ugotowane wyciśnięte przez praskę. Pilnujemy proporcji by na 3 porcje surowych ziemniaków przypadała 1 porcja ugotowanych.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
4
Ciasto doprawiamy przyprawą do ziemniaków i dodajemy krochmal. Ciasto zagęszczamy mąką pszenną. Na ciasto kładziemy farsz, i formujemy kartacze które gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie pod przykryciem.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
5
W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę sarepską i śmietanę oraz dodajemy świeżo mielony pieprz.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
6
Kartacze podajemy z sosem śmietanowo- musztardowym.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 15.02.2016 09:31
Musze koniecznie wyprobowac przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak