Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 300 g
masło 250 g
cukier puder 150 g
żółtko jajek 3 szt

Lista składników

dżem pomańczowy 1 słoiczek
biała czekolada 2 szt
płatki migdałowe 50 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Ciasto:
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość dużej kwadratowej blachy. Położyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Jedną z nich posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugim płatem ciasta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak