Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ziemniaczaną nutą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 kg
masło 10 dag
cukier 20 dag
drożdże 1 kostka
jaja 6 sztuk
polewa czekoladowa 1 do dekoracji
marmolada 1 opakowanie
olej do smażenia 1 do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniaczaną nutą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, gotujemy i przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dajemy do misy, na ziemniaki kruszymy drożdże, dajemy masło, cukier oraz żółtka. Zagniatamy ręką jednolite ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dajemy do ciasta. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko rozwałkowujemy.
Krok 2 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto
3
Nakładamy na część ciasta marmoladę w równych ostępach, nakładamy drugą część ciasta i wycinamy pączki.
Krok 3 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto
4
Zostawiamy na chwilkę by jeszcze pączki podrosły i smażymy w głębokim oleju. Wyciągamy na ręcznik papierowy.
Krok 4 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto
5
Upieczone pączki dekorujemy lukrem lub gotową polewą czekoladową
Krok 5 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto
6
Gotowe pączki układamy na talerzu i zajadamy.
Krok 6 - Pączki z ziemniaczaną nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 28.04.2015 11:46
jadłam takie pączki, są bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak