Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony krem z płatkami kukurydzianymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1,5 l
papryka czerwona 1 duża szt.
burak 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
marchewki 5 szt.
por (biała część)
pietruszka 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
imbir około 1 cm
sól i pieprz
oliwa
płatki kukurydziane

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony krem z płatkami kukurydzianymi

Propozycja na intensywnie czerwony, pożywny, smaczny i lekko słodki krem warzywny podawany z płatkami kukurydzianymi.

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę, paprykę i por kroimy, a buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną.

Marchewki oraz pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Po około 5 minutach dorzucamy podsmażone wcześniej warzywa i kawałek imbiru. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości (około 30 minut).

Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane ząbki czosnku.

2. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę.

Powstały krem jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

* Jeśli nie gustujemy w zbyt słodkich zupach, możemy ją zakwasić octem jabłkowym.

Podajemy z płatkami kukurydzianymi lub innymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 30.04.2015 08:23
Lubię takie kremy
aginaa 28.04.2015 11:18
smaczny kremik
Asik32 28.04.2015 10:23
jakie fajne danie:) mniam
Anna169Hosz 28.04.2015 09:35
Smaczny i oryginalnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak