Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż do risotta

    300 gramów
  • pieczarki

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ser grana padano

    1/3 szklanka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1 1/2 litra
  • masło

    3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu i zarumienienia się pieczarek. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, pieczarki oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

29.04.2015 07:29
wygląda bardzo pysznie

Renata9

28.04.2015 19:12
Bardzo smaczne jedzonko :-)

inka2012

28.04.2015 16:44
aż chce się jeść :)

Malinka

28.04.2015 14:56
Jeśli jeszcze została choć odrobina... to się wpraszam :)

Wiktoria29

28.04.2015 14:43
wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam risotto z grzybami

iziona

28.04.2015 13:56
Piękne zdjęcie ja bardzo lubię takie risotto

dom-agi

28.04.2015 13:35
Musi być pyszne!

kloruś

28.04.2015 11:06
chętnie bym skosztowała!

jagoda5913

28.04.2015 10:14
Pięknie wyglãda

gosia56

28.04.2015 09:36
pyszne jedzonko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat