Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i grzybami

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 3,2% 250 mililitrów
woda 250 mililitrów
jajko 3 sztuki
olej 1/2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Farsz:

kapusta kiszona 500 gramów
grzyby suszone 50 gramów
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżki
cukier 1 szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka

Dodatkowo:

jajko 3 sztuki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami

Naleśniki:

Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.

Farsz:

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki.

Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć.

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Przygotowanie krokietów:

Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 28.04.2015 06:46
smaczne krokiety
MałaMi89 27.04.2015 23:35
Zjadłabym takiego z barszczykiem :) i przy okazji -jestem pod wrażeniem zdjęć! Nie tylko tutaj ;))
Internetowa Kuchnia 27.04.2015 22:33
bardzo lubię
Katarzyna59 27.04.2015 20:37
bardzo lubię
halina17 27.04.2015 20:24
Smaczne krokiety.
Wiktoria29 27.04.2015 20:17
uwielbiam takie krokiety, obłędne zdjęcie
Malinka 27.04.2015 20:12
Przepyszne krokiety, takie właśnie lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak