Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta w syropie z gruszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier puder 70 g
2 łyżeczki żelatyny, namoczone przez 10 minut w 3 łyżeczkach zimnej wody,
sok z cytryny 1 lyzka
cynamon 1/4 lyzeczki
lód 300 30%
wino czerwone wytrawne 300 ml
cukier brązowy 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta w syropie z gruszkami

Syrop gruszkowy: Gruszki myjemy, obieramy, wydrazamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawalki (wedle uznania). W rondelku zagotowujemy wino z dodatkiem cukru, cynamonu, imbiru i soku z cytryny. Do gotującego wina, dodajemy gruszki i gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmujemy gruszki, a wino gotujemy dalej, przez ok. 30-35 minut, do całkowitego zgęstnienia. Odstawiamy do ostygniecia i polewamy panna cotta, obok układamy gruszki.

Panna cotta: Szykujemy foremkę – silikonowa, ceramiczna lub plastikową. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, dodajemy cukier, żelatynę, przekrojona na pól laske wanilii ( lub esencje, cukier wanilinowy), mieszamy dokaldnie. Odstawiamy do ochłodzenia, po czym wyciagamy laske wanilii, wlewamy do foremki lub foremek. Odstawiamy do lodówki na 5 godzin. Po czym delikatnie nacinamy brzegi deseru i zanurzamy na kilka sekund w goracej wodzie. Przewracamy do góry dnem i zostawiamy deser na talerzu, polewamy sosem owocowym, syropem z owocami lub zwykłym sokiem owocowym. Proponuje podawac Panne cotte z kwasnymi sosami czy owocami. Deser jest bardzo slodki, zdecydowanie wole jego spolszczone odpowiedniki z dodatkiem mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 08.12.2011 18:25
pyszności :)
pacpaw 27.11.2011 17:24
nie jadłem nigdy panny coctty
Jolanta40 21.07.2011 21:38
jaki apetyczny deser
agnieszka189 08.02.2011 09:38
na pewno pyszne
justyna111 17.09.2010 16:51
ja też więc wykorzystam przepis bo nabrałam ochoty na taki deser
Lidia11 17.09.2010 14:44
dawno nie jadłam
Emilia21 10.09.2010 19:59
super
Ewa104 01.09.2010 18:56
Pychotka, uwielbiam pannę cottę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak