Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto POKUSA
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier.
Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. . Mieszać aż powstanie lśniąca i gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Potem ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder.
Połowę piany z białek dodać do masy czekoladowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do musu. Wymieszać.
Poncz:
Kawę, rum, cukier wymieszać w przegotowanej zimnej wodzie.
Dolni blat nasączyć ponczem.
Wyłożyć cały mus. Następnie przykryć drugim blatem czekoladowym, nasączonym ponczem.
Śmietanę kremówkę ubić z fixem. Wyłożyć na ciasto. Posypać grubo kakao.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.