Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z jabłkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kilogramy
czosnek 3 ząbki
majeranek 4 łyżki
jabłko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
tymianek posiekany 3 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z jabłkiem

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy od wewnątrz po zewnętrznej stronie solą , pieprzem, oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem kaczkę nadziewamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki, dodajemy tymianek i zaszywamy kaczkę nicią spożywczą. Kaczkę smarujemy pędzlem oliwą, posypujemy trochę majerankiem, robimy nacięcia koło kupra i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejną godzinę w tym czasie polewamy kaczkę od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. W naczyniu lub formie obok kaczki można ułożyć czosnek przecięty na połówki pod koniec pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 27.04.2015 23:58
Kaczka wygląda apetycznie :-)
IKrakowianka 27.04.2015 21:09
idealne danie
Renata9 27.04.2015 19:27
Świetna kaczka :-)
pestka 27.04.2015 17:59
bardzo smaczny obiad
agnieszka214 27.04.2015 17:40
bardzo apetycznie wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak