Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 500 g
por 1 szt.
marchew 1 szt.
seler 1 szt.
pomidory 2 szt.
czosnek 2 ząbki
Kucharek Smak Natury
chleb razowo-żytni 4 kromki
olej rzepakowy
masło klarowane
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
kapary całe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami

Kroki postępowania

1
Filetujemy pstrąga. Odcinamy głowę, płetwy i kręgosłup. Filety odkładamy na bok, a z pozostałych części ryby przygotowujemy bulion. Z głowy wycinamy skrzela by zupa nie była gorzka. Mięso ryby posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Pozostałości z ryb myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do garnka z zimną wodą.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
2
Dodajemy 2- 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego oraz przyprawę Smak Natury. Powoli gotujemy bulion.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
3
Następnie kroimy w zapałkę selera, marchewkę, pora oraz czosnek w plasterki, a wyfiletowanego (bez skóry i nasion) pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy warzywa. Doprawiamy przyprawą Smak Natury, a następnie smażymy ok. 2-3 min. Następnie dokładamy je do odcedzonej z pozostałości ryb zupy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
5
Na tej samej patelni smażymy pstrąga (od strony skóry). Na kolejnej patelni będziemy smażyć grzanki z chleba razowego (delikatnie pokropione olejem rzepakowym).
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
6
Usmażone grzanki nacieramy ćwiartkami pomidora.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
7
Do wywaru dorzucamy pokrojonego wcześniej pomidora, dodajemy kilka kaparów i serwujemy zupę z grzanką na dnie i smażonymi filetami z pstrąga.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak