Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwy żytnio-pszenny chleb na zakwasie ze starego przepisu :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia typ 2000 300 gram
mąka pszenna 300 gram
zakwas żytni 5 łyżek
woda 500 ml
drożdże 1/2 kostki
cukier 1/2 łyżki
mleko 0%
sól 1 łyżka

Porada

Składniki makro: Białko - 61,9g Węglowodany - 459,7g Tłuszcz - 11,2g

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy żytnio-pszenny chleb na zakwasie ze starego przepisu :

Przygotowujemy rondel do którego wlewamy nasze mleko (na dnie małego rondla) i podgrzewamy je do hmm, dość ciepłego? Ciężko określić, delikatnie wyższa niż temperatura pokojowa. Żeby nie parzyło. Więc po podgrzaniu mleka dodajemy do rondla nasze drożdże i pół łyżki cukru (żeby wyrosły :) ) i mieszamy (oczywiście rondel wcześniej ściągamy z ognia). Po wymieszaniu dodajemy gdzieś 2 łyżki mąki do naszego mleka z drożdżami i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając górną część rondla jakąś ściereczką (akurat ja postawiłem przy czajniku gdzie podgrzewałem chwilę wcześniej wodę do wyrobienia naszego ciasta). Zostawiamy rondel do momentu aż drożdże wyrosną (patrz zdjęcie nr 1).

Przygotowujemy dużą miskę do której wsypujemy naszą odmierzoną mąkę, dodajemy zakwas, łyżkę soli i dolewamy wody. Dodajemy drożdże jeśli wyrosły (zdjęcie nr 1). Mieszamy wszystko łyżką do momentu połączenia, jeśli ciasto jest za rzadkie - dodaj więcej mąki żytniej, jeśli za gęste - dodaj więcej ciepłej wody. Ciasto nie powinno być twarde, powinno być elastyczne i trochę klejące do ręki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dosypując mąki bo zapewne będzie się baaaardzo kleiło do dłoni (TYLKO NIE PRZESADŹ! IM TWARDSZE, tym wypiek będzie gorszej jakości!). Po kilkuminutowym wyrobieniu przygotuj keksówkę i wyłóż ją wzdłuż papierem do pieczenia i wyłóż w niej nasze wyrobione ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na czas wyrośnięcia kilku cm w górę (może być to np. tradycyjnie pod kołdrą :), ubraniami, przy piecu, niedaleko palnika gazowego, obojętne). Po wyrośnięciu wstawiamy nasze ciasto do piekarnika. Ustawiając początkowo piekarnik na 60minut pieczenia w 250stopniach, pieczemy tak przez 10minut, po 10minutach zmień temperaturę na 200stopni i piecz przez kolejne 50-55 minut. Po tym czasie otrzymasz cudowny, tradycyjny chleb z przepisu który powstał wieeeele lat temu. Jeśli chcesz sprawdzić swój wypiek czy jest gotowy to popukaj w spód chleba, powinieneś usłyszeć "pusty" odgłos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak