Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z mąki żytnio-razowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa żytnia 220 gram
sól 1,5 łyżeczki
masło w kostce 25 gram
cukier 1 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
mleko odtłuszczone 150 ml

Porada

Składniki makro: Białko - 27g Węglowodany - 160,8g Tłuszcz - 19,84g BŁONNIK - 19.8g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z mąki żytnio-razowej

Przegotuj najlepiej stolnicę, żeby nie zabrudzić blatu Twojego stołu. Na stolnicę wysyp odmierzoną mąkę, dosyp sól, dodaj drożdże, cukier, masło. Wymieszaj wszystko i w miarę możliwości połącz. Po delikatnym połączeniu dodaj odmierzone mleko i wyrób ciasto. Musi wyjść gładkie, nie klejące, w miarę możliwości rozciągliwe. Jeśli ciasto jest zbyt suche to dodaj ciepłej wody, jeśli zbyt mokre to dodaj odrobinę naszej mąki. Po wyrobieniu ciasta przygotuj miseczkę. Uformuj ciasto w kulę i włóż do miseczki, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca (akurat gotowałem coś i postawiłem miskę obok garnka :) ) i zostaw ciasto aż urośnie do rozmiarów około 2 razy większych niż w stanie początkowym. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na blat, podziel na kilka części (zależy jak wielkie chcesz mieć bułeczki, zrobiłem mniejsze ale polecam ciasto podzielić na mniej części.). Dodam, że podczas formowania bułeczek lepiej się do tego troszkę bardziej przyłożyć i uformować bułki bez żadnych szczelin/dziur (niestety zapomniałem o tym i wyszły mało estetyczne, choć tak samo pyszne :) ), a więc uformuj z podzielonego ciasta bułeczki, wsadź z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw ponownie do ciepłego miejsca aż nasze uformowane bułeczki urosną jeszcze trochę (około 30min). Po urośnięciu ustaw piekarnik na 15-20minut pieczenia w 220 stopniach. Przygotuj blachę na którą wyłóż papier do pieczenia, na papier wyłóż bułeczki z normalnymi odstępami od siebie i wstaw do piekarnika. Po 15-20 minutach dostaniemy nasz pyszny wypiek :). Bułeczki powinny wyjść chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak