Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy migdałowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 szt.
cukier puder 1 szkl.
aromat migdałowy w proszku
budyń śmietankowy 1 łyżeczka
papier do pieczenia

Porada

Zamiast aromatu migdałowego można dodać małą torebkę cukru migdałowego, a budyń śmietankowy można z powodzeniem zastąpić migdałowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy migdałowe

Kroki postępowania

1
Odrobinę sproszkowanego aromatu migdałowego połączyć z cukrem pudrem i wsypać do białek - ubijać na najwyższych obrotach do czasu, aż piana będzie sztywna.
Krok 1 - Bezy migdałowe foto
2
Do piany dosypać budyń śmietankowy i zmiksować do połączenia.
Krok 2 - Bezy migdałowe foto
3
Pianę przełożyć do worka cukierniczego i skręcić końcówkę do momentu, aż piana pokaże się przy końcówce.
Krok 3 - Bezy migdałowe foto
4
Dużą blachę od piekarnika opłukać zimną wodą i położyć arkusz papieru do pieczenia - woda zapobiegnie przesuwaniu się papieru.
Krok 4 - Bezy migdałowe foto
5
Wyciskać niewielkie bezy dowolną końcówką.
Krok 5 - Bezy migdałowe foto
6
Wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 120*C z włączonym termoobiegiem i suszyć ok. 45 minut.
Krok 6 - Bezy migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.04.2015 13:34
Ja też tak kiedyś sądziłam ;) Nie możesz się poddawać - spróbuj zrobić drobne beziki trzymając się bardzo dokładnie receptury i dokładnie ubijając białka :) Na pewno się uda :)
iziona 27.04.2015 11:48
Piekne :) ja jestem wśród tych co nie potrafią zrobić fajnej bezy :)
Habibi 27.04.2015 10:27
Moje początki też nie były pozytywne w efektach ;) ...nie nadawały się do pokazani nikomu ;) Kilka lat minęło i się zawzięłam :) Zrobiłam po kolei, jak należy, a nie chaotycznie jak zazwyczaj! Najważniejsze są świeże jajka, dopilnowanie proporcji oraz dobre ubicie piany! A potem już idzie samo :) Dasz radę!!! :)
inka2012 27.04.2015 10:16
wyglądają wyśmienicie :)
ben-ka 27.04.2015 09:01
Śliczne, takie apetyczne beziki:)
norweska20 27.04.2015 08:03
wyszły pięknie...
miodunka 26.04.2015 21:48
pychotka , wyglądają rewelacyjnie
mirosława4 26.04.2015 21:06
bardzo dobre
Renata9 26.04.2015 20:52
Rewelacyjne beziki, mnie się jeszcze nigdy nie udały bezy, chociaż próbowałam kilka razy i przez to się zniechęciłam
gosia561 26.04.2015 20:48
proste urozmaicenie migdałowym smakiem
Babeczka35 26.04.2015 20:42
Super te bezy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak