Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 150 g
masło do smażenia 2 łyżki

Marynata do ryby

limonka 1 sztuka, sok
imbir starty 1-2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1-2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Sałatka

boczniaki 100 g
koper włoski 1/2 bulwy
limonka 1/2 sztuki, sok
cukier brązowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ocet balsamiczny 1-2 łyżeczki
natka pietruszki 1-2 łyżki
pomidory koktajlowe (czerwone) kilka sztuk
masło do smażenia 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków

Kroki postępowania

1
Marynata do ryby: z limonki wyciśnij sok, imbir zetrzyj na tarce, wymieszaj razem, dodaj sól morską i pieprz. Do marynaty włóż filet i marynuj ok. 1 godzinę.
Krok 1 - Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków foto
2
Koper włoski pokrój w cienkie plastry. Włóż do miski i zalej wodą, wypłucz porządnie. Wyłóż na ręcznik papierowy i osusz.
Krok 2 - Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków foto
3
Na patelni rozpuść masło, wrzuć koper włoski, wyciśnij na niego sok z limonki, smaż aż się zeszkli, dodaj cukier brązowy i odrobinę soli. Na patelnię dodaj boczniaki. Nie trzeba ich myć czy kroić, wystarczy porwać w rękach na mniejsze kawałki. Smaż aż grzyby zmiękkną. Dodaj przesiekaną natkę pietruszki. Wyłóż na talerz i trzymaj w cieple.
Krok 3 - Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków foto
4
Na tę samą patelnię dodaj masła, rozpuść. Rybę osusz z marynaty i usmaż na maśle, niezbyt długo, by nie wyschła.
Krok 4 - Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków foto
5
Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół, wymieszaj z sałatką. Na talerzu ułóż sałatkę, na nią rybę, całość skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami pietruszki i kopru włoskiego.
Krok 5 - Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.07.2016 12:41
smaczne danie
Jadwiga/Jaga85 27.04.2015 16:44
BARDZO APETYCZNIE!
mysza75 27.04.2015 12:51
pyszna rybka sama bym zjadła
Maridka19 27.04.2015 08:38
Świetny przepis na rybę:)
Pani Domu 27.04.2015 07:21
smaczna rybka
Ola1984 27.04.2015 06:29
Bardzo fajna propozycja na lekko obiad :) Skusiłabym się.
Benita 26.04.2015 23:25
Prezentuje się wyśmienicie
Skotka 26.04.2015 21:51
Pyszne danie:)
Hrabina w kuchni 26.04.2015 21:41
Pysznie wygląda :)
Ania321 26.04.2015 21:32
Bardzo apetyczne danie :)
2milutka 26.04.2015 21:28
super danie!
Marta Ryżek-Kalkowska 26.04.2015 21:25
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 26.04.2015 21:18
pięknie podane !
Iwusia 26.04.2015 21:09
ooo tak !!
Kasnaj 26.04.2015 19:49
extra połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak