Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI GŁÓWNE

filety rybne 500 gram
łopatka bez kości 500 gram
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 garść
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 4 ząbki

zalewa

Wywar: 4 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1/2 szklanka
sól 1 łyżka
pieprz 6 ziarenek
marchew 1 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej

Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę).
Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną w plastry. Gotowałam około 15 minut.
Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków.
Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wywaru z gotowania klopsików, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak