Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z cieciorki

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
pomidory krojone z puszki 3/4 puszki
mleko kokosowe 3/4 szklanki
bulion warzywny 1 szklanka
imbir 1 centymetr
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
chili 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z cieciorki

Ciecierzycę moczymy całą noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka. Cebulę, czosnek i imbir obieramy , kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula będzie zeszklona przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 7-10 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i bulion. Kiedy wszystko się ponowie zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak