Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez domowy z żółtek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
biały ocet winny 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier 1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy 1 szklanka

Porada

Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Tak przygotowany majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce:)

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez domowy z żółtek

Żółtka, musztardę, sól, cukier i ocet winny przekładam do wysokiego naczynia. Za pomocą blendera miksuję przez kilka sekund i wlewam olej, cały czas miksując na najwyższych obrotach,. Przesuwam końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 26.04.2015 22:01
Świetny przepis na smaczny, domowy majonez :)
luna76 26.04.2015 18:18
Tam jest niepełne pół łyżeczki, więc nie jest w ogóle wyczuwalny. Pozdrawiam :)
DOROTA/PATI197799 26.04.2015 15:02
Nigdy nie robiłam majonezu z dodatkiem cukru ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak