Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z pomarańczowym serem
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia.
Wszystkie składniki na lukier wymieszać, żeby nie było grudek, lukrować ciepłe bułeczki.