Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z pomarańczowym serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
olej 100 gram
cukier 1/4 szklanki
drożdże świeże 25 gram
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki

Nadzienie

twaróg zmielony 0,5 kg
jajko 2 sztuki
cukier 1/4 szklanki
cukier wanilinowy 16 gram
skórka pomarańczowa 1 sparzona pomarańcza

Lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z pomarańczy 1/2 pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z pomarańczowym serem

Ciasto:
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia.
Wszystkie składniki na lukier wymieszać, żeby nie było grudek, lukrować ciepłe bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak