Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto;

margaryna 25 dag
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 6 sztuk
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

krem

mleko 1,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 20 dag

Dodatkowo

kawa rozpuszczalna 1/4 szklanki
polewa czekoladowa
wiśnie bez pestek 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, a białka ubić na sztywno.
Do kremu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kiedy wszystko się dokładnie połączy to możemy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
Krok 1 - Fale Dunaju  foto
2
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, następnie na dnie rozsmarować połowę ciasta i posypać wiśniami
Krok 2 - Fale Dunaju  foto
3
do pozostałego ciasta dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut.
Krok 3 - Fale Dunaju  foto
4


Upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą i wyłożyć na wierzch cały krem budyniowy i równo go rozsmarować
Krok 4 - Fale Dunaju  foto
5
Krem:
Połowę mleka wymieszać z żółtkami i budyniem resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać mleko z budyniem i mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodawać porcjami cały czas ucierając zimny budyń na koniec można dodać łyżkę alkoholu.
Przy robieniu tego kremu trzeba pamiętać, aby składniki miały taką samą temperaturę bo inaczej krem się zważy.
Krok 5 - Fale Dunaju  foto
6
na koniec delikatnie polać polewa czekoladową i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.
Krok 6 - Fale Dunaju  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 26.04.2015 10:18
mama kiedyś robiła podobne:) ale bym zjadł teraz:) wspaniałe
MałaMi89 25.04.2015 17:55
Uwielbiam to ciasto!! :) nawet nasze przepisy bardzo się nie różnią (zauważyłam na razie 2 szczegóły). Mój czeka niestety na wstawienie już od dawna - czeka na lepsze czasy, czyli, żebym w ogóle miała czas :D
Łukasz15 24.04.2015 20:27
Pyszne ciasto
ben-ka 24.04.2015 20:20
Pyszne jest to ciacho !
endzi
endzi 24.04.2015 19:41
pyszne jest to ciasto a juz chyba wieki go nie robilam!
marenka 24.04.2015 19:29
pycha ciacho;-)
Małgorzata Pin 24.04.2015 17:45
Wygląda bardzo apetycznie.
Stenka 24.04.2015 17:16
smaczne ciacho
molanka 24.04.2015 17:01
pięknie wygląda
Sroczka 24.04.2015 16:59
Ale pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
everay 24.04.2015 16:39
Pyszności :))
Beatris 24.04.2015 16:35
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Wiktoria29 24.04.2015 16:10
fajny przepis
Zdzisław 24.04.2015 16:05
takie słodkości lubię
Hrabina w kuchni 24.04.2015 15:19
Pyszne ciasto, bardzo lubię :)
Betina#45 24.04.2015 15:12
ale ciacho rewelacyjne ;) Mmm
Aleksandra/Olcia 24.04.2015 15:09
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak