Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże świeże 8 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 70 ml
masło miękkie 13 g
cukier 15 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
mąka pszenna typ 500 140 g

Składniki na nadzienie

rabarbar 300 g
cukier 80 g
dżem truskawkowy 2-3 łyżki

Dodatkowo

mąka 1/2 szklanki
jajko 1 szt
płatki migdałowe 3-4 łyżki
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy rabarbar na patelni z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gęstą konfiturę. Jeśli chcecie to do rabarbaru pod koniec smażenia można dodać 2-3 łyżki dżemu truskawkowego. Usmażony rabarbar odstawiamy żeby przestygł.
Krok 2 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
3
Jak już nasze ciasto pięknie wyrosło delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środku każdego placka kładziemy 1 łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując okrągłe bułeczki.
Krok 3 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
4
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy na kratce.
Krok 4 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.04.2015 22:58
Pyszności :)
Habibi 24.04.2015 18:02
mój ukochany rabarbar - lubię takie bułeczki :)
ania2610 24.04.2015 17:54
bardzo apetycznie wyglądają!
everay 24.04.2015 16:39
Pięknie wygląda :)
Betina#45 24.04.2015 15:11
dla mnie bomba ! mniam ;)
Wiktoria29 24.04.2015 14:52
wyglądają przecudnie
iziona 24.04.2015 14:44
Uwielbiam domowe drożdżówki
Edith85 24.04.2015 14:08
ach...muszą być pyszne :)
cukiereczek 24.04.2015 13:56
zdjęcie zachęca do wypróbowania przepisu
Futka 24.04.2015 13:52
Cudowne i niezwykle smaczne drożdżówki! :) Prezentują się wyśmienicie :)
aginaa 24.04.2015 13:31
pomyslowe bardzo
Skotka 24.04.2015 13:08
Jakie śliczne, poproszę jedną:)
IKrakowianka 24.04.2015 12:26
wyglądają wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak