Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z dodatkami
Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem, dodałem pokrojoną marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając.
Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę, aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę parmeńską (klasycznie byłby boczek), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek.