Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafelek 4 blaty
ziemniaki 10 sztuk
boczek 20 dag
cebula 2 sztuki
koperek 2 łyżki
majonez 2 łyżki
pomidory suszone w zalewie 8 sztuk
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku 1 łyżeczka
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Następnie tłuczemy je i mieszamy z koprem.
Krok 1 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
2
Pomidory kroimy w dużą kostkę.
Krok 2 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
3
Boczek kroimy w kostkę.
Krok 3 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
4
Cebule kroimy w półplasterki.
Krok 4 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
5
Przesmażamy boczek, cebule oraz suszone pomidory.
Krok 5 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
6
Następnie dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty czosnek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 6 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
7
Blat wafla nasączamy ciepłą wodą, powinien zmięknąć. Następnie smarujemy farszem. Zostawiamy 4 cm od brzegu bez farszu.
Krok 7 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
8
Zwijamy w rulon.
Krok 8 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
9
Następnie kroimy na kawałki. Moczymy roladki w rozkłóconych jajkach i
panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy na złoto.
Krok 9 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.09.2016 10:21
Zabieram przepis
Klausia 27.05.2015 22:16
bardzo oryginalne :)
Misia13 15.05.2015 20:06
ciekawy przepis ;-)
Jagódka77 28.04.2015 21:47
wyglądają fantastycznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis
iskierka.ag 27.04.2015 16:47
Naprawdę polecam. Boczek możemy zastąpić innymi chudszym mięskiem.
iskierka.ag 27.04.2015 16:46
Z tymi składnikami też próbowałam. Tylko podczas obsmażania wypadał mi farsz. W tej wersji jest kleisty, lepiej obsmaża się,
IZABELA29 25.04.2015 19:15
fajne muszę takie kiedyś zrobic
myszka6 24.04.2015 16:37
Interesujący przepis
R'n'G Kitchen 24.04.2015 11:45
Pycha
Janina 24.04.2015 11:12
Pyszności;)
Aleksandra/Olcia 24.04.2015 10:05
świetne danie
dom-agi 24.04.2015 08:30
Wyglądają pysznie!
Iwusia 23.04.2015 23:20
świetny przepis
wwwiolka 23.04.2015 22:44
Bardzo fajny przepis.
Stenka 23.04.2015 22:17
interesujący przepis
Katarzyna59 23.04.2015 21:24
bardzo smakowite
ada.la 23.04.2015 21:08
ciekawy pomysł
Megg 23.04.2015 21:01
super smaczne roladki
Ada-Gaba 23.04.2015 20:40
ciekawy przepis
agnieszka214 23.04.2015 20:39
fantastyczny wyglad
IKrakowianka 23.04.2015 20:35
świetne roladki
Edith85 23.04.2015 19:59
ciekawy przepis :)
IwonaDD 23.04.2015 19:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak