Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z pomieszanym sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 200 g
mięso mielone 300 g
pieczarki 200 g
cebula 3 szt
sok pomidorowy 400 ml
mąka 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z pomieszanym sosem

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, my robimy sos. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 1 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
2
Następnie dodajemy mięso mielone i co chwilę mieszając smażymy przez 3 minuty.
Krok 2 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
3
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z cebulą i mięsem. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Krok 3 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
4
Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy. Mieszamy i zagotowujemy sos.
Krok 4 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
5
W kubku mieszamy mąkę z 100 ml wody i wlewamy ją do sosu. Go chwilę mieszając gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy pieprzem.
Krok 5 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
6
Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego troszkę wody.
Krok 6 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto
7
Odcedzony, jeszcze gorący makaron przekładamy na talerze i polewamy go sosem. Takim oto prostym i szybkim sposobem mamy smaczny i syty obiad.
Krok 7 - Tagliatelle z pomieszanym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 23.04.2015 16:18
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak