Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny tort jabłkowy
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i żółtka.
2. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
3. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać.
4. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy wlać masę i piec około 30 minut w temp. 180 stopni C.
5. Upieczony biszkopt pozostawić do ostudzenia.
Masa jabłkowa:
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
2. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka i dusić na małym ogniu.
3. Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.
4. Masę jabłkową gotować, do momentu, aż cukier się rozpuści.
5. Gotową masę odstawić do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
1. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Każdy blat posmarować ubitą śmietaną kremówką, a następnie wystudzoną masą jabłkową.
Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną.
Tort dowolnie udekorować.