Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza

odc. 54 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    350 g
  • woda

    250 ml
  • drożdże świeże

    40 g
  • sól morska

    1 szczypta

Dodatki na pizzę

  • pomidory pelati

    400 g
  • pieczarki

    150 g
  • mozarella

    200 g
  • szynka

    100 g
  • oliwki zielone

    100 g
  • suszone pomidory z czosnkiem

  • rozmaryn

  • oregano

  • oliwa z oliwek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski, nacinamy krzyżyk nożem i przykrywamy wilgotna ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 – 60 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
Przygotowujemy dodatki: pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Przekładamy do rondelka i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Doprawiamy do smaku oregano i rozmarynem. Ser mozarella kroimy w kostkę. Szynkę siekamy w drobne paseczki. Oliwki kroimy na połówki. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w cieniutkie paski.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy plasterki. Aby uniknąć wody z pieczarek na pizzy, należy je wcześniej obsmażyć na patelni. W trakcie smażenia doprawiamy pieczarki oregano, rozmarynem, solą i dodajemy suszone pomidory.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 250 stopni. Po około 40 minutach wałkujemy wyrośnięte ciasto do grubości jaką chcemy uzyskać.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
Szykujemy kratkę z piekarnika. Nie używamy blachy. Docinamy odpowiednia ilość papieru do pieczenia i układamy go na kratce. Na wierzch kładziemy nasz rozwałkowany placek. Smarujemy przygotowaną pastą z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki, odsączając je z wody, posypujemy szynką, oliwkami i układamy kawałki mozzarelli.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza
Na końcu posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

15.02.2016 09:34
Domow pizza najlepsza!

Doradca Smaku

30.04.2015 21:26
Przepis został zaktualizowany - należy wykorzystać 350 g mąki, tak jak jest to podane w wideo.

Kasica89

25.04.2015 18:07
Zgadzam się, w video co innego niż na stronie. Ponadto wypróbowałam ten przepis i ciasta nie da się ugnieść, całe się lepi, musiałam dodać więcej mąki (250 ml wody to zdecydowanie za dużo!).

Tomasz Jan Frydrychewicz

25.04.2015 15:43
W video mąki 350g, w przepisie 150g?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat