Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka mousaka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
jagnięcina 500 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 kulki
oregano 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
pomidory w puszce 1 puszka
bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
oliwa

Sos beszamelowy

masło 1/2 kostki
mąka 2 czubate łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
ser żółty 250 gram
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka mousaka

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
2. Podsmażone ziemniaki przekładamy na sito lub ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą.
4. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka z cebulą. Podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Mieszamy.
4. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy na jednolitą masę.
5. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w plastry średniej grubości, solimy i smażymy na patelni z obu stron.
6. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie plastry bakłażana i cukinii. Następnie wykładamy mięso z dodatkami.

Sos beszamelowy:
1. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy mleko, zagotowujemy ciągle mieszając.
2. Gdy sos zacznie gęstnięć dodajemy rozkłócone jajko i ciągle mieszamy.
3. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser i ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i mieszamy.
4. Sos wykładamy na mousakę i pieczemy w temp. 180 stopni c około 30 minut do momentu utworzenia się złocistej skorupki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 08.02.2017 18:46
pyszna mousaka
R'n'G Kitchen 22.04.2015 07:16
Uwielbiamy
MałaMi89 21.04.2015 22:20
Nigdy nie jadłam mousaki.. chyba czas spróbować :)
IKrakowianka 21.04.2015 20:56
wyśmienite danie
gosia1988 21.04.2015 19:52
na pewno smaczne danie
V_kuchareczka 21.04.2015 18:12
przepysznie wygląda
Stenka 21.04.2015 17:35
smaczne danie
Kasiaaa 21.04.2015 17:24
Polecam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak