Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kUbuś puchatek

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa śmietanowa

śmietana kremówka 800 ml
serek mascarpone 90 da
cukier puder 10-12 łyzek

biszkopt jasny

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier kryształ 4/5 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 sztuki
sól szczypta

pozostałe

brzoskwinie w puszce do smaku
polewa czekoladowa 1 sztuka
dżem 1 słoik jagodowy
barwnik spożywczy do ciast do wyboru
wiórki kokosowe 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: tort kUbuś puchatek

Kroki postępowania

1
Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sereki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek.

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek.
Krok 1 - tort kUbuś puchatek foto
2
Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli.
Krok 2 - tort kUbuś puchatek foto
3
Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na małą tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni.
Krok 3 - tort kUbuś puchatek foto
4
Gotowy biszkopt dzielimy na części ja, akurat dzieliłem na małe 4. Każdy biszkopt nasączamy ponczem, ja dolny smarowałem dżemem, pozostałe masą i np na wierzch dodałem plasterki brzoskwini.
Krok 4 - tort kUbuś puchatek foto
5
Boki posmarowałem również masą , jak i wierzch tortu. Następnie wykałaczką narysowałem Kubusia Puchatka. Polewę rozpuściłem. Nabrałem w strzykawkę i zrobiłem kontury czarne, oczy itp. Wiórki barwiłem barwnikami, zawsze dawałem małą jego ilość i mieszałem, ewentualnie dodawałem go jeszcze, gdyż za duża ilość może spowodować, że uzyskamy zbyt intensywny kolor. Tak wypełniałem poszczególne części kubusia.
Krok 5 - tort kUbuś puchatek foto
6
Wierzch i boki tortu posypałem obficie wiórkami kokosowymi białymi.
Krok 6 - tort kUbuś puchatek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 22.04.2015 10:14
Świetny i taki uroczy!
Ola1young 22.04.2015 10:06
apetyczny ten torcik :)
ada.la 22.04.2015 07:02
śliczny torcik
Benita 21.04.2015 22:26
Kubuś jest super
gosia1988 21.04.2015 20:01
rewelacyjny tort
aginaa 21.04.2015 17:11
fajny torcik
Kasnaj 21.04.2015 16:19
śliczny torcik dla szkraba
Jadwiga/Jaga85 21.04.2015 15:26
śliczny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak