Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z brązowym ryżem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 1/2 kg
ryż brązowy 3 woreczki
czosnek 1 ząbek
tymianek 1/2 łyżeczki
sól
pieprz

Dodatkowo

kapusta biała 1 sztuka
marchew 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z brązowym ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzić z wody.
Krok 1 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
2
Mięso drobiowe u mnie to nic innego jak wycięte wszystko z kurczaka czyli z udek i piersi, wycięte mięso skręcić przez maszynkę
Krok 2 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
3
dodać do niego drobno posiekany czosnek, tymianek i przestudzony ryż, dokładnie wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem
Krok 3 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
4
Kapustę sparzyć kolejno liść po liściu w dużej ilości osolonej wody z liści delikatnie ściąć twarde nerwy
Krok 4 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
5
na środku każdego liścia ułożyć porcję nadzienia i zwinąć gołąbki.
Krok 5 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
6
Na dno szerokiego garnka ułożyć kilka liści kapusty i ciasno ułożyć gołąbki które posypać startą na grubych oczkach tarki marchewką,
Krok 6 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto
7
każdą warstwę gołąbków należy posypać marchewką i po ułożeniu wszystkich gołąbków przykryć je liśćmi kapusty zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości kapusty około 45 minut od momentu zagotowania.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Krok 7 - Gołąbki z brązowym ryżem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak