Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny sos do pizzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryczka chili 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 2-3 łyżki
pomidory krojone z puszki 3 opakowania
pomidory 2 szt
passata pomidorowa 200 ml
oregano 1 opakowanie
bazylia 1 opakowanie
cebula biała 2 szt
ząbek czosnku 3 szt
oliwa 20 ml
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny sos do pizzy

Kroki postępowania

1
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebule. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy.
Krok 1 - Pikantny sos do pizzy foto
2
Pomidory z puszki oraz zwykle kroimy w kostkę. Jeżeli pomidory zawierają skórę pozbywamy się jej.
Krok 2 - Pikantny sos do pizzy foto
3
Pozbywamy się nasionek w środku papryki chilli i szatkujemy w drobną kostkę.
Krok 3 - Pikantny sos do pizzy foto
4
Podsmażamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy około 2-3 minut aż cebula się zeszkli
Krok 4 - Pikantny sos do pizzy foto
5
Dodajemy pomidory, pomidory z puszki oraz papryczkę chilli. Dedukujemy nadmiar wody cały czas mieszając. Powinniśmy gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Krok 5 - Pikantny sos do pizzy foto
6
Całość blendujemy i doprawiamy solą, oregano oraz bazylią. Na koniec dosypujemy 2-3 łyżki przyprawy (ostra papryka). Jeżeli sos będzie zbyt kwaśmy opcjonalnie można dodać cukier.
Krok 6 - Pikantny sos do pizzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak