Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT MISIU

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 12 szt
mąka tortowa 2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 6 łyżeczek
ocet 4 łyżeczki
cukier 2 szklanki

KREM BUDYNIOWY

masło 500 g
mleko 2% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżeczki

MASA CUKROWA

cukier puder 80 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
glukoza w płynie 10 g
woda 70 ml
margaryna 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MISIU

Kroki postępowania

1
Jajka myjemy i oddzielamy 6 żółtek od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy, żeby urosły.
Krok 1 - TORT MISIU foto
2
Białka ubijamy z odrobiną soli, po czym utrwalamy szklanką cukru.
Krok 2 - TORT MISIU foto
3
Szklankę mąki tortowej, 2 łyżki kartoflanki i 2 łyżeczki proszku przesiewamy przez sito.
Krok 3 - TORT MISIU foto
4
Gdy piana z białek będzie sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2-3 minut.
Krok 4 - TORT MISIU foto
5
Do masy dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek i kartoflankę. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Krok 5 - TORT MISIU foto
6
Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia i zabieramy się za pieczenie drugiego spodu.
Krok 6 - TORT MISIU foto
7
Do szklanki mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7 - TORT MISIU foto
8
Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka przelewamy masę z żółtek. Cały czas energicznie mieszamy, aż do momentu powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przez czas stygnięcia budyniu przygotowujemy masę cukrową. Rozpuszczoną w wodzie żelatynę stawiamy na gaz, łączymy z glukozą i mieszamy. Nie gotujemy. Następnie dodajemy margarynę, tak żeby rozpuściła się w gorącej wodzie. Na przesiany cukier puder wylewamy rozczyn i czekamy aż masa napęcznieje. Jeżeli będzie się lepić dodajemy cukier puder. Z masy cukrowej formujemy oczy, nos, buzię i brwi. Odpowiednie kolory uzyskamy dzięki kolorowym barwnikom.
Krok 8 - TORT MISIU foto
9
Masło miksujemy na gładką masę.
Krok 9 - TORT MISIU foto
10
Gdy budyń będzie już zimny łączymy go z masłem i dwoma łyżkami kakao. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 10 - TORT MISIU foto
11
Biszkopty kroimy na równe spody.
Krok 11 - TORT MISIU foto
12
Jeden spód przekładamy kremem, nakładamy górną część jednego z biszkoptów i ponownie nakładamy krem. Jeden spód drugiego biszkoptu formujemy nożem na kształt elipsy. Z drugiego wykrawamy kółko na pyszczek i dwa półkola na uszy. Resztę ciasta kruszymy. Elipsę układamy na torcie, nakładamy pyszczek i uszy. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy głowę misia. Pyszczek posmarowany kremem posypujemy pokruszonym biszkoptem. Uszy dekorujemy kremem lub bitą śmietaną. Na koniec nakładamy nos, oczy, buzię i brwi.
Krok 12 - TORT MISIU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 01.05.2015 21:38
Fajny Misiaczek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak