Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    1 paczka
  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt
  • masło rozpuszczone

    3 łyżki
  • jagody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczone masło i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justa32

27.05.2012 18:25
smaczne

caroline1983

21.03.2011 11:42
Pyszne bułeczki

Agnieszka_B

13.08.2010 13:18
Jagodzianki przypominają mi smak dzieciństwa. Pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat