Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący kurczak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

maślanka 1 szklanka
olej 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
pieprz szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
sos sojowy 1 łyżka

panierka

mąka pszenna 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 2
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
papryczka chili 0,5 łyżeczki
sól szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
płatki kukurydziane 1 szklanka

Lista składników

kurczak 1

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący kurczak

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i sos sojowy.
Krok 1 - Chrupiący kurczak foto
2
Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty. Miskę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 2 - Chrupiący kurczak foto
3
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko. Dodać paprykę w proszku, chilli i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.
Krok 3 - Chrupiący kurczak foto
4
Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym.
Krok 4 - Chrupiący kurczak foto
5
Płatki kukurydziane rozgnieść, połączyć z bułką tartą. Kurczaka z ciasta naleśnikowego obtoczyć w bułce i płatkach.
Krok 5 - Chrupiący kurczak foto
6
Kurczaka wyłożyć na blachę. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Krok 6 - Chrupiący kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.06.2015 11:39
oryginalny przepis
Adamorek 19.04.2015 16:00
ciekawa panierka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak