Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Londyńczyk z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szkl.
woda 1 łyżka
skrobia kukurydziana 1/2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
wino białe 3 łyżki
ciasto: roztopione masło 75 g
ciasto: cukier drobny 150 g
ciasto: żółtka 3 szt.
herbatniki 5 paczek
rabarbar 3 (pokrojony w kostkę)
Ciasto: 3 szt.
jajko 3 szt.
Ciasto: 600 g
serek śmietankowy 600 (sernikowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Londyńczyk z rabarbarem

Ciasto/spód:
Połamać ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić na mokry piasek. Wyłożyć masą spód formy, przyciskając palcami. Schłodzić formę w lodówce. Rozgrzać piecyk do 180ºC. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem. Wstawić do piecyka i piec ok. 40 min - wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy.

Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym gęstym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min w 180 st. C, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką (energicznie i sprawnie, żeby nie powstały \"gluty\") dodać do syropu. Syrop powinien prawie od razu zgęstnieć; gdyby nie zmienił wyraźnie konsystencji, można dodać dodatkowe 0,5 łyżeczki skrobi zmieszane z łyżeczką wody. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić. Przełożyć na wierzch zimnego, upieczonego sernika i całość ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 14.08.2012 06:44
dobre
Grazyna0211 22.02.2012 13:28
przepis jest rewelacyjny naprawdę super
kasienka23 26.12.2011 14:57
ciekawe ciasto, ale chyba trudne w wykonaniu, obawiam się, że mi by nie wyszło :)
mirosława4 19.09.2011 19:48
fajna nazwa ciasta:)a ciasto zapewne smaczne
anja3107 24.08.2011 16:42
bardzo ciekawa nazwa
Misiabe 21.03.2011 19:39
rabarbar jest wspaniały więc pewnie i to ciasto smakuje świetnie!!
Krystyna32 19.02.2011 08:55
pycha
jolaxa 06.01.2011 19:46
mmmm
plocia 24.11.2010 20:48
Uwielbiam wszystko co z rabarbarem
Justyna73 06.11.2010 15:23
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak