Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica zapiekana pod parmezanem
2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce wymieszać parmezan, bułkę tartą, posiekany rozmaryn (ten spod marynaty), doprawić lekko solą i pieprzem, wmieszać miękkie masło. Powstanie kruszonka.
3. Mięso wyjąć z marynaty (tej nie wylewać), osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, polędwicę krótko przesmażyć z każdej strony, do przewracania nie używać widelca tylko szczypce, by nie nakłuwać mięsa, bo przy pieczeniu wyschnie.
4. Por oczyścić, pokroić w cienkie półtalarki, jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelnię po obsmażaniu mięsa dać 2 łyżki masła, wrzucić por, podsmażyć z 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli, dodać jabłko i wlać wino spod marynaty. Gdyby sos mocno wyparował dolać 1/4 szklanki wody. Sos dusić ok. 8 minut. Doprawić lekko solą i pieprzem.
5. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Ułożyć polędwiczki na płasko, na każdy kawałek nałożyć kruszonkę, lekko ją dociskając by nie spadła. Między mięso wlać ostrożnie sos. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut.