Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie pesto i szynką serrano

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na szparagi

szparagi białe 500 g
szynka serrano 40 g
ryż brązowy 125 g
śmietana kremówka 200 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier do smaku

Zielone pesto

bazylia świeża 2 garście
orzechy włoskie 1 garść
oliwa 3 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
ząbek czosnku 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Dekoracja

bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie pesto i szynką serrano

1. Szparagi obrać - zawsze od główki w dół, odcinając zdrewniałe końce. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i ocukrzyć. Szparagi blanszować ok. 3-4 minut i zaraz wyciagnąć łyżką cedzakową lub widelcem na talerz. Wodę po gotowaniu zostawić. W osobnym garnku ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.

2. Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej teflonową, kłaść na suchą patelnię plasterki szynki i usmażyć je na chipsy, ok. 3 minut, na każdą ze stron. Szynkę odłożyć na talerz.

3. Zielone pesto: wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

4. Na tę samą patelnię, po smażeniu szynki, wlać śmietankę i dodać pesto, podgrzać, dodać szparagi. Wszystko smażyć przez ok. 5-6 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos za mocno zgęstnieje, możemy go rozrzedzić wodą po gotowaniu szparag.

5. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, żeby było elegancko, to możemy ryż uformować za pomocą okrągłej foremki. Na ryż kładziemy szparagi, polewamy sosem i drapujemy chipsami z szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak