Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie pesto i szynką serrano
2. Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej teflonową, kłaść na suchą patelnię plasterki szynki i usmażyć je na chipsy, ok. 3 minut, na każdą ze stron. Szynkę odłożyć na talerz.
3. Zielone pesto: wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
4. Na tę samą patelnię, po smażeniu szynki, wlać śmietankę i dodać pesto, podgrzać, dodać szparagi. Wszystko smażyć przez ok. 5-6 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos za mocno zgęstnieje, możemy go rozrzedzić wodą po gotowaniu szparag.
5. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, żeby było elegancko, to możemy ryż uformować za pomocą okrągłej foremki. Na ryż kładziemy szparagi, polewamy sosem i drapujemy chipsami z szynki.