Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placej lotaryński z boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka 250 g
masło zimne 120 g
żółtko jajek
woda zimna 3-4 łyżki
sól do smaku
tłuszcz do formy

nadzienie

boczek 250 g
śmietana kwaśna 200 ml
jajko 4-5 sztuk
ser żółty 150 g
sól i pieprz
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Tartę warto posypać natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Placej lotaryński z boczkiem

Kroki postępowania

1
1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Placej lotaryński z boczkiem foto
2
2. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 10-15 min w temperaturze 200 stopni.
Krok 2 - Placej lotaryński z boczkiem foto
3
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Krok 3 - Placej lotaryński z boczkiem foto
4
4. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i roztrzepujemy.
Krok 4 - Placej lotaryński z boczkiem foto
5
5. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy przyprawy i boczek, mieszamy.
Krok 5 - Placej lotaryński z boczkiem foto
6
6. Podpieczony spód tarty zalewamy przygotowaną masą i posypujemy startym serem na tarce. Pieczemy 20-30 min, aż masa się zetnie i tarta zarumieni.
Krok 6 - Placej lotaryński z boczkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.04.2015 14:54
smaczne danie
dollce 18.04.2015 20:28
Super propozycja
Katarzyna59 18.04.2015 18:46
pychotka!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak