Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Corn Flakes''.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki

białko 8 sztuk
cukier 2 szklanki
sól szczypta
płatki kukurydziane 4 szklanki
ocet 10 % 2 łyżki

Krem

mleko 2 szklanki
żółtko jajek 8 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
masło lub margaryna 25 dag
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 1 sztuka

Śmietana

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 płaskie łyżki
cukier puder do smaku
czekolada mleczna 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Corn Flakes''.

1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy ocet i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonych papierem do pieczenia.pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.Placki powinny być zrumienione i chrupiące.Upieczone placki studzimy.
3. Żółtka dokładnie miksujemy z mąką,cukrem i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowujemy,wlewamy zmiksowane żółtka i gotujemy mieszając do zgęstnienia.Studzimy.
4.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem ( do smaku) na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.Dokładnie ucieramy.
5.Kremem przekładamy ostudzone placki.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Śmietanę wykładamy na ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
7.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.04.2015 21:52
Aneta,w cieście płatki są bardzo wyczuwalne i chrupiące,bo to taka beza z płatkami. Najlepiej smakuje w pierwszym i drugim dniu,bo już na trzeci dzień placki są lekko wilgotne od masy i śmietany.:)
MałaMi89 19.04.2015 19:03
Bardzo mnie zachęca to ciasteczko ;)) nie dodawałam nigdy płatków do słodkich wypieków, więc jestem go tym bardziej ciekawa :)
Babeczka35 19.04.2015 07:23
Dziękuję:)
gusia1000 18.04.2015 23:26
Fajny przepis.
Ada-Gaba 18.04.2015 19:33
fajny przepis
Wiktoria29 18.04.2015 18:04
bardzo fajny pomysł
Renata9 18.04.2015 17:35
Smaczne ciacho :-)
Konczi 18.04.2015 16:56
skusiłabym się na takie ciachunio :-)
Aleksandra/Olcia 18.04.2015 16:10
ciekawe ciasto
RenataZ-et 18.04.2015 16:00
rewelacyjny pomysł!
mirosława4 18.04.2015 15:49
apetyczne warte wypróbowania
joanna43 18.04.2015 15:47
wygląda kusząco
barbara11561 18.04.2015 15:08
świetne ciasto
gosia1988 18.04.2015 14:52
ale bym zjadła.... smakowicie wygląda
Sroczka 18.04.2015 14:24
Ależ to ciasto pysznie wygląda.
monikaT83 18.04.2015 14:20
super ciasteczko:) chętnie wproszę się na kawałeczek i kawkę Iza:)
ania2610 18.04.2015 14:11
ale pyszności, wygląda bardzo zachęcająco!
Beatris 18.04.2015 14:02
Pysznie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Rogalik 18.04.2015 13:40
przepyszne ciacho
wwwiolka 18.04.2015 13:37
Bardzo fajny przepis.
Janina 18.04.2015 13:32
Super ciacho;)
Stenka 18.04.2015 13:01
apetycznie wygląda
kloruś 18.04.2015 12:53
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak