Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kruche ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

masa

śmietana 18 proc 800 ml
cukier 1 szkl
budyń waniliowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 szt
białko 4 szt

owoce

śliwki 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruche ze śliwkami

Mąkę przesiałam, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło.

Masa śmietanowa:
Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką.Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki.Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość posypałam ostatnią częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę. ( najlepiej do suchego patyczka ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 18.04.2015 14:35
Pyszne ciasto
mysza75 18.04.2015 14:19
co za pyszności takie ciacho do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak