Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

5.0
(93)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z ciecierzycy i pieczarek to alternatywny przepis dla mięsnych wersji tej potrawy. Z tym przepisem przygotujesz pycha wege pasztet na różne okazje. 

Składniki:

ciecierzyca 400 gramów
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
tymianek 1/2 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Pyszny wege pasztet o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Powstaje na bazie ciecierzycy i pieczarek. Sprawdzi się w roli dodatku do obiadu ale też jako smarowidło do kanapek. Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. 

Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem. Tak przygotowany pasztet można serwować na co dzień ale też wyjątkowe okazje jak Święta. Jedliście już?

Jak zrobić wege pasztet z ciecierzycy i pieczarek? 

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami foto
2
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami foto
3

Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie purée. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.

Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.

Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.

Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami foto

Wypróbuj też pysznej wiosennej sałatki w wege stylu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 19.04.2015 12:47
smaczny i zdrowy pasztecik!
monika141 19.04.2015 08:38
pyszny i zdrowy pasztet
Smaczna_B 18.04.2015 19:39
świetny, zapewne pyszny
Mniam 18.04.2015 15:06
Uwielbiam ciecierzycę, ale pasztetu jeszcze nie robiłam :)
fotoviderek 18.04.2015 14:51
Świetny pomysł :)
Alex_M 18.04.2015 14:25
na bank dobry :D
wwwiolka 18.04.2015 13:49
Bardzo fajny przepis.
Monika-twin 18.04.2015 13:35
super pasztecik!
Janina 18.04.2015 13:35
Świetny, ciekawy przepis;)
pestka 18.04.2015 13:22
wygląda na przepyszny
kloruś 18.04.2015 12:54
chętnie bym skosztowała!
Wacław 18.04.2015 12:48
na pewno pyszny ten pasztet
MałaMi89 18.04.2015 12:19
Mmm pasztetu z cieciorką nie jadłam :) ale w sumie to dopiero się zapoznaję z tym "groszkiem" :)
Ania321 18.04.2015 12:05
świetny przepis, wypróbuję :)
Edith85 18.04.2015 11:40
bardzo lubię pasty i pasztety z ciecierzycy
norweska20 18.04.2015 10:48
chętnie skorzystam z przepisu
wyattearp 18.04.2015 10:29
nie ma jak domowy
gosia56 18.04.2015 10:19
super przepis ;)
ben-ka 18.04.2015 10:17
Lubię pasztety, chętnie bym spróbowała, bo takiego nie piekłam.
mzap88 18.04.2015 09:49
jadłabym...........
Jowita Raś 18.04.2015 09:45
Bardzo dobry przepis wygląda obłędnie dziś go zrobię tak mi się spodobał :)
IZABELA29 18.04.2015 09:28
wspaniale wygląda
Futka 18.04.2015 09:13
Cudowny, zdrowy i bardzo aromatyczny pasztecik :D
Ola1984 18.04.2015 07:45
Proszę i życzę smacznego :)
cukiereczek 18.04.2015 07:36
z ciecierzycy jeszcze nie robiłam ale widzę że czas najwyższy zrobić. Dziękuję za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak