Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY WIEPRZOWY SMALEC ZE SŁONINY ZE SKWARKAMI

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1,2 kg
cebula biała 2 szt
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Owoc jałowca cały Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY WIEPRZOWY SMALEC ZE SŁONINY ZE SKWARKAMI

Ze słoniny odcinamy skórę i kroimy ją w kostkę.Pokrojoną słoninę przekładamy do garnka z grubym dnem dodajemy liście laurowe,ziele angielskie oraz owoce jałowca stawiamy na małym ogniu i zaczynamy wytapiać często mieszając gdy przyprawy oddadzą swój smak wyjmujemy je z garnka.Wytapiamy smalec dalej do czasu aż skwarki staną się złociste.Wtedy zdejmujemy gorący smalec z ognia i ostrożnie wrzucamy cebule i ząbki czosnku gdy się zrumienią wyjmujemy.Przestudzony smalec wraz ze skwarkami przelewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 19.04.2015 08:57
też muszę taki robić dla męża ;)
MałaMi89 18.04.2015 12:20
Ja smalcu nie lubię (w ogóle tłustego), ale mój Mąż to byłby po prostu zachwycony!!! :)
IKrakowianka 18.04.2015 08:27
świetny do pieczywa
Benita 17.04.2015 23:43
Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy babcia robiła domowy smalec. Był pyszny :-)
Renata9 17.04.2015 21:40
Bardzo dobry smalczyk :-)
joanna43 17.04.2015 20:56
do tego kiszony ogórek, pajdę wiejskiego chleba i będzie żyło :p
misia53 17.04.2015 20:36
nie ma to jak stary , poczciwy dobry smalczyk hihi...
Bernadeta1 17.04.2015 17:38
smaczny taki domowy smalec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak